В рамките телефонен разговор италианският премиер Джорджа Мелони покани президента на Украйна Володимир Зеленски в Рим и също потвърди намерението си да посети Киев. Мелони изрази подкрепа за всяка инициатива за постигане на "справедлив мир" в Украйна, предава ТАСС.

"Мелони по време на телефонен разговор с украинския лидер изрази пълната си подкрепа за Киев за политически, военни, икономически и хуманитарни планове, както и за възстановяването на енергийната инфраструктура и бъдещото възстановяване на страната“, се казва в съобщението.

По-рано Мелони обяви, че възнамерява да посети Киев през първите месеци на 2023 г., припомня агенцията.

На свой ред Укринформ съобщава, че Зеленски е обсъдил с италианския премиер Джордже Мелони въпроса за предоставянето на Украйна на системи за противовъздушна отбрана, както и за прилагането на формулата за мир, предложена от Киев. Освен това той е благодарил за отпускането на допълнителни 10 милиона евро помощ.

"Изразих благодарност на Джорджа Мелони за солидарността и всестранната подкрепа за Украйна. Приветствах отпускането на допълнителни 10 милиона евро от италианското правителство като помощ. Г-жа Мелони обяви разглеждането на въпроса за осигуряване на системи за противовъздушна отбрана за защита на украинското небе. Обсъдихме формулата за мир“, написа Зеленски в "Туитър“.