Решението на германския конституционен съд за несъответствието между бюджета, предложен от правителството на Олаф Шолц, и основния закон на страната предизвика криза в Германия. Премиерът на Бавария Маркус Зьодер обаче призовава да не се обвиняват съдиите, а управляващата коалиция. Според него тя "няма нито план, нито глава“, цитира политика Die Welt. На среща на неговата партия, Християнсоциалния съюз (ХСС), в Нюрнберг, Зьодер заяви, че правителството се "клати" и трябва да "се изчака и да се види дали може поне да възвърне самообладанието си и дали все още може да управлява страната стабилно".

Правителството на Германия обяви извънредно положение и по този начин спря конституционните ограничения за увеличаване на държавния дълг на страната, за да запази функционалността на правителството на фона на съдебното решение. Зьодер обаче критикува това решение, защото "то ще падне върху плещите на гражданите“, а правителството, според него, избягва необходимото преосмисляне на курса си. "Сега беше обявено извънредно положение заради бюджета, всъщност това не е нищо повече от извънредно положение за това правителство“, цитира германския вестник думите на политика.

Поради решението на германския конституционен съд правителството в Берлин вече няма да може да субсидира увеличените цени на електроенергията и "това означава високо ниво на несигурност за Германия и по-високи цени на електроенергията за гражданите и компаниите“. "Оказа се, че идеята за субсидиране на цените на електроенергията не работи“, подчертава Зьодер, така че "е необходима различна енергийна политика“. Изданието посочва, че баварският политик активно се обявява е за преразглеждане на решението за отказ от атомната електроенергия.

"Зьодер вижда тежка държавна криза в Германия след проблемите във фискалната политика“, посочва Die Welt, и "кризата е създадена у дома“. Федералното правителство в Берлин е унищожило икономиката, побързало е да увеличи социалните помощи и сега заплашва ресторантьорския бизнес, като вдига ДДС върху гастрономията от 7 на 19%. "Всичко това трябва да бъде отменено“, настоява Зьодер. На конгреса на ХСС той заяви, че решението на Берлин да заобиколи конституционните ограничения за увеличаване на националния дълг чрез обявяване на извънредно положение е грешка, тъй като "стабилната фискална политика направи Германия велика“.