Британският премиер Риши Сунак и неговият австралийски колега Антъни Албанезе планират посещение във Вашингтон в средата на март, в рамките на което да обсъдят плановете си с президента на САЩ Джо Байдън в рамките на тристранния формат AUKUS, съобщи Bloomberg, позовавайки се на източници.

В рамките на посещението се очаква лидерите на трите държави да обявят кой проект на подводница е избран да замени австралийските дизелови такива от клас Collins.

Графикът на федералния парламент на Австралия показва, че Албанезе може да пътува между 10 и 19 март, докато Сунак е малко вероятно да има възможност да напусне страната преди 15 март.

От кабинета на британския премиер подчертаха, че е възможно посещение в САЩ, но не посочиха конкретна дата или причина за евентуално пътуване. Нито офисът на Албанезе, нито Белият дом отговориха на искания за коментар.

Австралия, Обединеното кралство и САЩ обявиха създаването на ново партньорство в областта на сигурността (AUKUS) през 2021 г. Като част от споразумението Австралия планира да построи най-малко осем атомни подводници с помощта на американска технология, първата от които ще поеме бойно дежурство през 2036 г., както и да превъоръжи въоръжените си сили с американски крилати ракети.

Превод и редакция: Фабиана Върбанова