Живописно стълбище, водещо до едно от най-красивите места на Хаваите, ще бъде премахнато, тъй като туристите продължават да посещават забраненото място, пише CNN.

Стълбите Хайку, забележителност на Оаху, често наричана Стълбата към Рая, ще бъдат премахнати от края на април, според прессъобщение от градската управа на Хонолулу.

"Мога да ви обещая, че това не е някакъв каприз“, заяви кметът Рик Бланджиарди в изявление.

Проблемите със стълбите – които са построени по време на Втората световна война от американския флот и са официално затворени за обществеността от 1987 г. – се умножиха в ерата на социалните медии.

Стълбите Хайку се състоят от 3922 стъпала, извиващи се през планинска пътека от 850 метра в Канеохе в източната част на Оаху.

Въпреки опасния терен, Ютубъри, Тиктокъри, търсачи на силни усещания и други туристи продължиха да имат достъп до стълбите.

"Поради необузданото незаконно навлизане, стълбата Хайку е значителна отговорност и разход за града и оказва влияние върху качеството на живот на близките жители“, заяви членът на градския съвет на Хонолулу Естер Киаина пред филиала на CNN Hawaii News Now.

Съветът гласува единодушно премахването на стълбите през 2021 г. Работата ще отнеме поне шест месеца и ще струва 2,5 милиона долара, според кметството.

"Това решение, което беше взето, се основава на нашето уважение към хората, които живеят в и около входа на стълбите, нашето уважение към нашата ʻāina [земя и море] и нашето уважение както към бъдещето, така и към миналото на културата на общността Haʻikū“, добави кметът Блангиарди.

Според съобщение редица фактори са повлияли на решението. Премахването на стълбите "дава приоритет на обществената безопасност, цели да спре незаконното навлизане на стълбите и къщите близките съседи, които от десетилетия са жертва на навлизаня и смущения, показва значителна отговорност за града, запазва естествената красота и състоянието на района и подобрява качеството на живот за жителите на квартала в района“.