Делегатите на първата сесия на 14-то Общокитайско събрание на народните представители гласуваха единодушно за преизбирането на Си Дзинпин за председател на КНР за безпрецедентен трети петгодишен мандат, съобщава агенция Xinhua, като уточнява, че във вота са участвали 2952 души.

Преизбирането на Си Дзинпин, който през юни ще навърши 70 години, стана възможно след промените в Конституцията на Китай през 2018 г., които позволяват на едно и също лице да заема поста държавен глава неограничен брой пъти.

През октомври, след 20-ия конгрес на Китайската комунистическа партия (ККП), Си Дзинпин също бе преизбран за трети мандат като генерален секретар на Централния комитет на ККП.

Си Дзинпин е роден през 1953 г. в Пекин в семейството на виден китайски революционер и политически лидер. През 1974 г. той се присъединява към Комунистическата младежка лига на Китай и по-късно заема редица партийни позиции на окръжно ниво. От 1999 до 2002 г. той е губернатор на източната провинция Фудзиен, през 2007 г. е избран за член на Постоянния комитет (ПК) на Политбюро на ЦК на ККП, а през март 2008 г. става заместник-председател на КНР. Си Дзинпин пое поста ръководител на Централния комитет на ККП и Военния съвет на ЦК на ККП през ноември 2012 г., а през март 2013 г. пое поста държавен глава и председател на Централния военен комитет на Китайската народна република.