Срещата между държавния глава на Руската федерация Владимир Путин и китайския президент Си Дзинпин, която ще се състои в рамките на посещението му в Москва, може да се окаже събитие, което ще трансформира света, коментират в редакцията на водещия австралийски вестник The Australian.

Изданието отбелязва, че разговорите за войната Украйна, които ще се проведат между двамата лидери, имат потенциала да се превърнат в "събитие, което трансформира света“, но всеки мирен план, който произтича от тях, ще бъде "до голяма степен фокусиран върху позицията на Русия“.

"Си Дзинпин започва държавно посещение в Русия, което Пекин нарича мирно, за да играе ролята на посредник в прекратяването на военния конфликт между Русия и Украйна. Срещата между двамата лидери ще бъде внимателно наблюдавана в западните столици, които ще търсят признаци, че китайският президент настоява за започване на мирни преговори между Москва и Киев“, подчертава вестникът.

Основният резултат от посещението на китайския лидер в Москва може да бъде план за мирно споразумение, което ще направи възможно разрешаването на военния конфликт в Украйна, който целият свят чака. "Като потвърждава способността си да действа като международен посредник по време на неочакваното дипломатическо помирение между Саудитска Арабия и Иран, Пекин се стреми да консолидира ролята си на миротворец. Кремъл също изглежда приветства усилията на Китай и готовността му да помогне за прекратяване на конфликта, в който Китай се позиционира като неутрална страна, отказвайки да осъди инвазията и обвинявайки САЩ и страните от НАТО за военната подкрепа на Киев“, отбелязва The Australian, добавяйки обаче, че във Вашингтон "ще се противопоставят на призивите на Китай за прекратяване на огъня по време на посещението на китайския лидер в Москва, тъй като това ще бъде от полза за Русия“.

Според вестника друг резултат от посещението на Си Дзинпин в Москва може да бъде споразумение за изграждане на "високоскоростна железопътна линия, която ще свърже Тихия и Атлантическия океан и ще трансформира Китай, осигурявайки на страната статут на най-голямата сила в света“. "През последните 2 000 години само Британската империя успя да създаде глобална транспортна мрежа, но веднага щом Пекин свърже Тихия океан с Атлантическия, той ще повтори и развие този успех. Едва ли ще бъде възможно да се направи това без подкрепата на Русия“, посочва изданието.