Преговорите между Полша и Украйна за внос на селскостопански продукти са завършили без резултат, съобщи полският министър на земеделието Роберт Телюс на среща с фермери, предава радиостанцията RMF FM.

Според медията, преговорите са се превърнали в фиаско поради факта, че сега страните не са в състояние да разработят механизми за транзит на стоки, които да задоволят полските производители.

Телюс подчерта важността украинските продукти, внесени транзитно в републиката, да бъдат изпратени в други страни.

"Ще работим, докато постигнем 100% гаранция за полските фермери“, увери министърът.

В понеделник се проведоха преговори с представители на украинското правителство. По-рано Телюс обясни, че партиди селскостопански продукти от Украйна, влизащи в Полша като транзит, след това са били пререгистрирани и са останали в страната, тъй като такава възможност съществува в европейското законодателство.

През 2022 г. Европейският съюз спря за една година събирането на мита върху всички стоки, идващи от Украйна в ЕС, и пусна сухопътни и речни маршрути за масов износ на зърно от републиката. Предполагаше се, че доставките ще бъдат изпратени на световния пазар и ще помогнат на Киев да увеличи износа. В действителност по-голямата част от изнесените продукти започнаха да се установяват в страните от ЕС, съседни на Украйна, което доведе до криза на аграрно свръхпроизводство в тези страни.

Миналата събота Полша и Унгария, на фона на протести на местни фермери, обявиха спиране на вноса на украински селскостопански продукти. Европейската комисия обеща да проучи това решение и го нарече неприемливо. Впоследствие словашкото правителство въведе забрана за внос на редица продукти от Украйна.