Държавният глава на Сърбя Александър Вучич обяви, че ще се срещне в Брюксел на 21 ноември с премиера на Косово Албин Курти по покана на Европейския съюз.

"Сега знаем, че утре в 8:00 часа сутринта трябва да започнем преговори“, обяви Вучич в интервю за TV Prva.

Темата на дискусиите ще бъде напрежението в Северно Косово.

По-рано представители на ЕС призоваха Белград и Прищина да намерят изход от критичната ситуация, създала се след влизането в сила на решението на Прищина за пререгистрация на превозните средства в страната, които все още са със сръбски регистрационни номера.

Върховният представител на ЕС по външните въпроси и политиката на сигурност Жозеп Борел заяви на пресконференция след заседание на Съвета на ЕС на 14 ноември, че представители на Белград и Прищина ще започнат преговори в Брюксел. По думите му 29 ноември е крайният срок, до който трябва да се постигне споразумение, за да се избегне сериозна криза.

На 5 ноември сърбите от Косово се оттеглиха от всички институции на властта в Косово в отговор на решението за пререгистрацията на автомобилите и въвеждането на глоби за нарушителите. До 21 април 2023 г. глобите ще възлизат на 150 евро, след което косовската полиция ще започне да конфискува автомобили със сръбски номера.