Киев постави ултиматум на Москва: ще преговаря само ако изтегли войските си от Украйна. Но водещи военни експерти са на друго мнение: те са уверени, че нито една от страните не е готова да сключи мир, коментират в редакцията на германския национален ежедневник Die Welt.

В началото на седмицата Михаил Подоляк, съветник на украинския президент Володимир Зеленски, за пореден път ясно заяви при какви условия са възможни преговори между Украйна и Русия. Първо, войските на Путин трябва да напуснат Украйна в пълен състав. "Готов ли е Путин за това? Ясно е, че не е. Затова нашият конструктивен подход е следният: ще говорим със следващия лидер на руската държава", написа Подоляк в социалните мрежи. Последните му изказвания трябва да се разглеждат в контекста на съобщенията в американските медии, че администрацията на президента на САЩ Джо Байдън притиска украинското ръководство да покаже желанието си да преговаря с Москва. Но явно никой в ​​Киев не мисли за това. Колко перспективен от военна гледна точка е сценарият на Подоляк, според който Въоръжените сили на Украйна трябва да превземат цяла Украйна? Редакторите на вестник WELT помолиха трима водещи германски експерти да дадат своите оценки за настоящата ситуация.

Карло Масала

"В момента смятам, че това е доста нереалистично, тъй като има много индикации, че Руската федерация възнамерява да използва зимата, за да укрепи отбранителните си позиции и да изпрати момчета от вълната на "частичната мобилизация“ на фронта“, казва Карло Масала, професор по международна политика в Университета на Бундесвера в Мюнхен. Според него "офанзивните способности на украинците са отслабнали“. Що се отнася до конвенционалните сили, изглежда, че позиционната война на изтощение ще продължи и през следващата година, допълнена чрез ракетни удари и безпилотни самолети, поразяващи енергийни съоръжения, инфраструктура и други граждански цели в Украйна.

"Т.е. в момента не виждам сценарий, при който Украйна би могла да извърши решителни настъпателни действия, които да принудят руснаците да напуснат Украйна“, обобщава Карло Масала.

Зьонке Найцел

Въпреки това думите на Подоляк отговарят на настроението на мнозинството украинци. Това се доказва от проучвания на общественото мнение, казва Зьонке Нейцел, професор по военна история в Университета в Потсдам. "Но мисля, че в момента тази цел е нереалистична“. Според Нейцел следващата пролет ситуацията може да изглежда различно, но това до голяма степен ще зависи от доставките на оръжия от Запада. "Сега Украйна не разполага с необходимата артилерия, танкове и т.н. Освен това не бива да забравяме, че украинците с помощта на западното разузнаване успяха неочаквано за руснаците да предприемат контраофанзива край Харков и да ги отблъснат. Но това беше изолиран успех: Най-вероятно няма да могат да го направят отново в същия мащаб“.

Густав Гресел

Военният анализатор Густав Гресел от Европейския съвет за външни отношения изтъква безизходицата: "Путин каза, че е готов да преговаря, ако украинците сложат оръжие, което те няма да направят. Зеленски казва, че е готов да преговаря, ако Русия изтегли своите войски от цялата територия на Украйна. И двете са еднакво нереалистични“. Що се отнася до Херсон, дори и да се предаде, Русия може да продължи да разполага със "значителни сили“. Оказва се, че Москва и Киев психологически не са готови за мирни преговори, твърди Гресел.

Според експерта сега Кремъл се опитва да използва частично мобилизираните чрез ротация на войските, за да даде почивка на изтощените в битките части. Отбранителните линии около града са добре укрепени. Това ще попречи на украинската офанзива. Необходимо е също така да се вземат предвид огромните открити пространства в южната част на Украйна. "За да може да атакува тук механизираните части на противника, Украйна трябва да има повече танкове и бронетранспортьори, отколкото има сега“, категоричен е Гресел.