Тази зима е била най-горещата в гръцката история, излагайки на риск жизнеспособността на посевите и пораждайки страхове от ново лято на опустошителни горски пожари, според данни службата за изменение на климата на европейската програма "Коперник", анализирани от гръцки учени, посочват Naftemporiki и Kathimerini.

От декември до февруари средната пикова температура е била 11,3 градуса по Целзий, което е с 1,8 градуса над средните максимални зимни температури от 1960-2024 г.

В някои части на Северна Гърция температурата се е повишила със 7-8 градуса, съобщава Националната обсерватория на Атина.

Това е най-топлата зима от началото на записите през 1936 г. и следва тенденция от шест най-топли зими, регистрирани в Гърция през последните 10 години.

"Повечето дни температурата беше над нормалната, само с кратки периоди на студено време“, посочва Константинос Лагувардос, научен директор на националната обсерватория.

"Това е нова реалност и трябва да я приемем сериозно. Промените в климата определено се случват", е добавил той.

Данните предизвикват безпокойство в Гърция, една от най-засегнатите от климатичните промени страни в Европа, където най-малко 20 души загинаха при горски пожари миналото лято. 

През есента рекордните проливни дъждове причиниха наводнения и унищожиха къщи, пасища и реколта.

Според "Коперник" миналата година е била най-горещата на планетата в цялата история на наблюденията и вероятно през последните 100 хиляди години.

Учените смятат, че топла зима в Гърция, заедно с малко валежи и ниска влажност, може да означава повече горски пожари през лятото. 

Такива пожари са често срещани в Гърция, но през последните години се увеличиха поради екстремните горещини, които учените отдават на изменението на климата.