Индонезия издаде предупреждение за цунами, след земетресение с магнитуд 6.7 в морето Банда, съобщава Reuters. Трусът удари в ранните часове на вторник сутринта местно време (19:47 българско) и трусовете бяха усетени чак в Австралия.

Сеизмолозите съобщават, че земетресението е с център в морето Банда, на около 368 кмсевероизточно от Източен Тимор.

Епицентърът е на около 95 километра под морското равнище, съобщи индонезийската сеизмологична агенция BMKG, цитирана от британския Mirror.

Подробности за щетите или жертвите, причинени от земетресението - което първоначално беше оценено с магнитуд 7.9 - все още не са налични.

Земетресението е било толкова силно, че хората, живеещи в Дарвин, столицата на Северната територия на Австралия, съобщиха, че са усетили разтърсване.

BMKG издаде предупреждения за цунами за близките острови и призова хората в няколко области да се евакуират на по-високи места.

Други страни в региона не са издали предупреждение за цунами след земетресението.

Обединеният австралийски център за предупреждение за цунами обаче заяви, че няма заплаха от цунами за континенталната част на Австралия, островите или териториите.

Индонезия е част от Тихоокеанския огнен пръстен, регион, податлив на земетресения.

През 2004 г. силно земетресение с магнитуд 9.1 по скалата на Рихтер удари западния бряг на Суматра, Индонезия.

Епицентърът е бил на 30 километра под морското дъно и приблизително на 250 километра южно югозападно от Банда Ачех.

В рамките на 15 минути след земетресението вълните започнаха да удрят бреговете на Северна Суматра и Никобарските острови.

Вълната достигна до 30 метра, когато цунамито премина през Ачех, най-силно засегнатия регион на Индонезия.