Представители на американското финансово министерство следващата седмица ще обсъдят с колегите си в европейските страни санкциите на Запада срещу Русия. Това съобщиха от пресслужбата на Министерството на финансите на САЩ.

Според прессъобщението помощник-министърът на финансите за икономическата политика Бен Харис ще посети Латвия, Литва, Естония и Полша в периода от 8 до 13 януари, където ще се срещне с представители на местните власти. На свой ред помощникът на ръководителя на Министерството на финансите за борба с финансирането на тероризма и финансовите престъпления Елизабет Розенберг ще бъде в Брюксел от 8 до 10 януари, за да се срещне с колеги от Европейския съюз.

Като част от пътуванията си Харис и Розенберг възнамеряват да обсъдят "координацията със съюзниците по отношение на икономическите мерки срещу Русия“, продължаващите "усилия, насочени към лишаване“ на Москва от приходите, необходими за воденето на войната в Украйна, както и "допълнителни стъпки за по-нататъшно прекъсване на руските военни вериги за доставки“.

Освен това Харис и Розенберг планират да обсъдят с европейските си колеги политиката за ограничаване на цените на руските енергийни ресурси.