Американските власти са по-притеснени от обикновено, че руският президент Владимир Путин иска да компенсира унизителното изтегляне на силите си от Харковска област с поредица от действия, които биха довели до ескалация на конфликта в Украйна, пише New York Times.

Белият дом, Държавният департамент, Пентагонът и разузнавателните служби на САЩ смятат, че разочарованието на Путин ще доведе до ескалация на войната, но не знаят какъв е планът на Путин да компенсира съкрушителните загуби, причинени от украинската контраофанзива.

Представители на САЩ обмислят няколко сценария: по-безразборни бомбардировки на украински градове, кампания за убийства, насочена към високопоставени украински лидери, или нападение срещу центрове за доставки извън Украйна в страни от НАТО като Полша и Румъния, които доставят в страната извънредно големи количества оръжия, боеприпаси и военно оборудване.

Тези предположения се основават на разговори с няколко високопоставени американски служители, които се опитват да определят следващите стъпки, надявайки се да надградят напредъка на Украйна, без да предизвикват по-широк конфликт.

Това се случва в момент, когато украинците напредват, а руснаците засега са все още в безпорядък, както изглежда потвърждава и последната оценка на Института за изследване на войната.

Представители на САЩ смятат, че досега са успели да увеличат военната, разузнавателната и икономическата си помощ за Украйна стъпка по стъпка, без да провокират Москва към пълномащабни ответни действия с каквито и да било сериозни стъпки.

Те казват, че почти сигурно щяха да реагират остро, ако Вашингтон беше оказал на Украйна такава подкрепа в началото на войната, каквато тя получава сега, като например разузнавателна информация, която позволява на Украйна да убива руски генерали и да нанася удари с  управляеми ракети по руски оръжейни складове, танкове и системи за противовъздушна отбрана.

Вместо това американците смятат, че тяхната прогресивна стратегия и отказът им да предоставят на Украйна модерни оръжия или самолети, които биха могли да достигнат дълбоко в Русия, са ограничили конфликта.

Но Путин става все по-неудовлетворен от проблемите във военната си кампания.

"Наистина реагираме доста ограничено, но засега това е всичко. Ако ситуацията продължи да се развива по този начин, отговорът ще бъде по-сериозен", заяви Путин в петък, след като участва в регионална среща на върха в Узбекистан.