Руският заместник-министър на външните работи Сергей Вершинин и турският заместник-министър на външните работи Седат Онал обсъдиха двустранните отношения между Москва и Анкара, проблемите на реформата на ООН, изпълнението на т.нар. зърнена сделка, както и ситуацията в Украйна и Сирия по време на консултации в Истанбул. Това се посочва в изявление на Министерството на външните работи на Турция.

"По време на консултациите, освен двустранните отношения, бяха разгледани въпроси за реформата на ООН, изпълнението на Истанбулското споразумение за зърно, Украйна, ситуацията в Сирия и механизма на ООН за трансгранична хуманитарна помощ, Либия, Близкия изток и Източното Средиземноморие. Бяха обсъдени въпроси, свързани с прилагането на Истанбулското споразумение за зърното, и бе подчертано значението на продължаването на инициативата, която до момента е позволила изпращането на повече от 13 милиона тона зърно на световните пазари през Черно море, както и улесняване на износ на руско зърно и торове. На срещата бе подчертано значението на запазването на териториалната цялост и политическото единство на Сирия и отбелязана необходимостта от намиране на политическо решение на кризата в страната въз основа на пътната карта, съдържаща се в резолюцията на Съвета за сигурност на ООН 2254“, се казва в съобщението.

Освен това турската страна подчерта решимостта си за "борба с терористичните организации ПКК, YPG и други, които представляват екзистенциална заплаха не само за териториалната цялост на Сирия, но и за нашата национална сигурност“, и в този контекст изрази надежда, че ще бъдат изпълнени разпоредбите на меморандума за разбирателство, подписан с Руската федерация през октомври 2019 г.

"Бе заявено, че разширяването на механизма на ООН за трансгранична помощ за Сирия играе жизненоважна роля за предоставянето на спешна хуманитарна помощ на повече от 4 милиона нуждаещи се в страната, и бе отбелязано, че би било полезно да продължим - гранична помощ чрез този механизъм", се казва в документа.

От турското външно министерство допълват още, че по време на консултациите в Истанбул е "отбелязано значението на напредъка на политическия процес в Либия и е изразена подкрепа за организирането на честни, свободни и надеждни избори в страната въз основа на най-широк обществен консенсус".

"Подчертахме колко е важно да се избягват провокациите и да се спрат дейности, извършвани в нарушение на международните споразумения, за да се поддържат мира и стабилността в Източното Средиземноморие и Егейско море“, се казва още в изявлението.