В Женева се провежда среща на представители на ООН и Русия, посветена на т.нар. зърнена сделка. Това съобщи на брифинг ръководителят на пресслужбата на женевската централа на световната организация Алесандра Велучи, предава ТАСС.

"Срещата започна, тя се провежда в Двореца на нациите“, цитира агенцията думите й.

Велучи обяви, че руската делегация се ръководи от заместник-министъра на външните работи на страната Сергей Вершинин, ООН е представена от генералния секретар на Конференцията на ООН за търговия и развитие (UNCTAD) Ребека Грийнспан, и от заместник-генералния секретар на ООН по хуманитарните въпроси Мартин Грифитс.

Според ръководителя на пресслужбата, участниците в срещата "ще продължат консултациите за подкрепа на усилията на генералния секретар на ООН Антониу Гутериш за пълно изпълнение на двете споразумения, подписани на 22 юли в Истанбул“. Велучи отбеляза, че "се надяваме, че тези дискусии ще допринесат за напредъка в улесняването на безпрепятствения износ на храни и торове от Русия към световните пазари“.

Алесандра Велучи подчерта, че не са планирани пресконференции след срещата.

На 22 юли в Истанбул бе подписан пакет от документи за решаване на проблема с доставките на храни и торове за световните пазари. Меморандумът между Руската федерация и ООН предвижда участие на световната организация в работата по премахване на антируските ограничения, които възпрепятстват износа на селскостопанска продукция и торове. Друг документ разписва механизъм за износ на зърно от черноморските пристанища, контролирани от Киев. Създаден от Руската федерация, Турция, Украйна и ООН, Съвместният координационен център в Истанбул има за цел да инспектира кораби със зърно, за да предотврати контрабандата на оръжия и да изключи провокации. Срокът на сделката изтича на 19 ноември.