Официалният представител на турския президент Реджеп Тайип Ердоган Ибрахим Калън смята, че скоро може да се състои среща между президентите на Турция, Русия, Иран и Сирия. Той заяви това в четвъртък в ефира на телевизионния канал CNN Türk, коментирайки подготовката на план за нормализиране на отношенията между Анкара и Дамаск.

"Преди две седмици нашият министър [на външните работи Мевлют Чавушоглу] участва в среща в Москва. По-нататъшните контакти засега ще продължат на ниво заместник-министри. Скоро, когато преговорите стигнат до определена точка и се вземат решения, ще може да се продължи напред. Има въпроси, които трябва да бъдат обсъдени на ниво лидери. Мога да кажа, че скоро ще има такава среща", разкри Калън.

По думите му, след изборите в Турция една от основните области на работа на властите ще бъде въпросът за връщането на сирийските бежанци в родината им. "Ние ще постигнем споразумение по този въпрос. Планът за връщане ще бъде изготвен в резултат на четиристранни преговори. Русия и Иран знаят нашата позиция. По време на преговорите ще бъдат разработени гаранции. [Сирийският президент Башар] Асад обяви обща амнистия, но хората не повярваха“, посочи Калън. Той добави, че "за провеждането на тези преговори е необходим силен лидер, който е в състояние да води диалог с (руския президент Владимир) Путин и Иран“.

Графикът за връщането на сирийците, според Калън, ще бъде изготвен скоро. "Но това не е достатъчно. Трябва да затворим сирийския въпрос. Трябва да спрем войната там и светът трябва да допринесе за това", добави той.

На преговорите между външните министри на Русия, Иран, Сирия и Турция по сирийския въпрос и нормализирането на отношенията между Анкара и Дамаск на 10 май в Москва страните обсъдиха по-специално въпросите за доброволното и безопасно връщане на сирийски бежанци в родината им, както и заселването им в Сирия въз основа на резолюцията на Съвета за сигурност на ООН. Страните решиха да сформират специална комисия, която да разработи пътна карта за нормализиране, която да включва въпроса за връщането на бежанците.