Известният американски икономист Нуриел Рубини, който стана известен в САЩ под прякора "Доктор дуум“, след като предвиди световната финансова криза през 2008 година, сега прогнозира криза, по-лоша от нефтената през 70-те години на миналия век, пише Bloomberg.

В епизод, записан през май 2020 г., той предупреди, че всяко икономическо възстановяване ще бъде последвано от период на висока инфлация поради комбинация от сътресения в предлагането и агресивно облекчаване – възглед, който оттогава се превърна в мейнстрийм

Сега убеждението на Рубини само нараства, че светът ще навлезе в период на стагфлация, тъй като централните банки се борят да задържат инфлационните очаквания и в крайна сметка ще станат жертва на проблемите на финансовите пазари. Той посочва акциите, които се понижиха с повече от 20% тази година, напрежението в частния капитал, охлаждането на недвижимите имоти в САЩ и спадащия кредитен пазар, където компаниите се възползваха от годините на ниски лихвени проценти, за да трупат дългове.

"Дори високият рейтинг е с лихвени проценти, каквито не сте виждали от години“, казва Рубини. "И това е само началото на тази болка. Изчакайте, докато стане истинска болка. И тогава имате голяма финансова институция, която може да се провали в световен мащаб, не в САЩ може би сега, но със сигурност в международен план. Има няколко фирми, които са огромни и системни. Те могат да паднат. Може да имате друг ефект на Леман, тогава Фед ще трябва да изчезне. Ще имате тежка рецесия и ще имате шок на финансовия пазар. Те със сигурност ще изчезнат“.

Но дори дълбока рецесия от такова естество няма да бъде достатъчна, за да ограничи инфлацията, благодарение на постоянните ефекти на отрицателните шокове в предлагането.

"Инфлацията няма да спадне достатъчно бързо, защото имате отрицателен шок от предлагането“, обяснява Рубини. "Не забравяйте, че когато имате отрицателен шок в предлагането, получавате рецесия и висока инфлация“, казва Рубини. "Няма да постигнем спад на инфлацията, който да е достатъчно бърз, за ​​да стигне до 2%.“

Резултатът ще бъде период, който съчетава най-лошото от 70-те години на миналия век и световната финансова криза, прогнозира Рубини. И докато голяма част от прогнозата за инфлацията се свежда до натиска на предлагането, който може да отслабне в краткосрочен план, той вижда по-големи, подвижни структурни пречки, които ще намалят потенциалния растеж и ще поддържат цените високи вероятно за години напред. В допълнение към Covid, той посочва войната в Украйна, продължаващите смущения в Китай, по-големи сили, включително деглобализация, "подкрепа на приятели“, застаряващо население, ограничения на имиграцията, кибервойна, популистка политика, нарастваща мощ на синдикатите, нови пандемии и последици от изменението на климата.

Част от това, което ще направи тази глава толкова болезнена и потенциално по-лоша от инфлацията през 70-те години според Рубини, е просто високото ниво на дълг в развитите страни. Това включва както правителства, така и компании, които може да не са в състояние да си позволят да изплатят или продължат дълга си, тъй като лихвените проценти ще скочат.

"През 70-те години имахме два стагфлационни шока, с инфлация и рецесия“, обяснява той. "Но съотношенията на дълга бяха 100% от БВП за частния и публичния сектор в развитите икономики. След GFC с дълговата криза – ипотека, жилища, банков дълг – но имахме дефлация, защото беше отрицателен шок от съвкупното търсене и кредитна криза. Така че можехме да облекчим паричните и фискалните политики, както искахме. Днес имаме нива на дълг спрямо БВП от 350% от БВП в световен мащаб, 420% в развитите икономики“.

Според мнението на икономиста, ставаме свидетели на разпадането на мейнстрийм политиката, тъй като мрачната икономическа среда съвпада с възхода на популистката политика както отляво, така и отдясно.

"Вече сме в истинска бомба със закъснител по отношение на социален и политически натиск“, казва Рубини. "И икономическа криза, финансова криза и геополитическа криза ще направят тези неща много по-лоши.“