Насрочената за петък в Братислава среща на председателите на парламентите на страните от Вишеградската група (Унгария, Чехия, Словакия и Полша) не се състоя поради обидни изявления срещу унгарското ръководство от страна на председателите на двете камари на чешкият парламент Милош Вистрчил и Маркета Пекарова-Адамова. Това съобщиха от пресслужбата на Държавното събрание (еднокамарен парламент) на Унгария, отбелязвайки, че председателят Ласло Кьовер изразява съжаление за невъзможността в такава ситуация да отиде на срещата в столицата на Словакия, пише Hungary Today.

"Изявленията на председателите на чешкия парламент за Унгария са неверни и неуважителни. Те не отговарят на действителността и поставят под съмнение правото на унгарското правителство да формира политиката си въз основа на националните интереси на Унгария", съобщи пресслужбата на Държавното събрание.

По-рано председателят на Сената на чешкия парламент Вистрчил се опита да обвини Унгария, че "води двустранни преговори с Русия за енергийни доставки" и това не отговаря на общата позиция на страните от ЕС. На свой ред Пекарова-Адамова, председател на Камарата на депутатите, нарече Унгария "троянския кон на Русия" и я упрекна, че "винаги иска изключения за себе си и заплашва да не подкрепи нови санкции".

Пекарова-Адамова и преди си е позволявала нападки срещу унгарското ръководство. По-конкретно тази пролет, в навечерието на парламентарните избори в Унгария, тя открито подкрепи унгарската опозиция и призова за отстраняването на премиера Виктор Орбан, който "установява съмнителни връзки със страни като Русия и Китай“.

Подобни изказвания на председателя на долната камара на чешкия парламент дори предизвикаха укор от президента на републиката Милош Земан, който ги нарече "груба намеса във вътрешните работи на държава съюзник“ и отбеляза, че "г-жа Пекарова би по-добре си мълчи."

Позицията на председателя на парламента не е подкрепена от чешкия премиер Петр Фиала, който планира да се срещне с колегите си от страните от Вишеградската група на 24 ноември в Братислава. "За нас е важно да разговаряме помежду си. През последните месеци Вишеградската четворка не се е срещала на ниво правителствени ръководители. Това е полезен формат, който вече е доказал своята стойност", цитира Hungary Today думите му за предстоящата среща на премиерите.