Председателят на Върховния съд на Украйна беше отстранен от поста си, след като беше арестуван в разследване за подкуп, съобщиха два антикорупционни органа във вторник, пише The New York Times.

Председателят на Върховния съд на Украйна беше отстранен от поста си, след като беше арестуван в разследване за подкуп, съобщиха два антикорупционни органа във вторник.

Агенциите не идентифицираха председателя по име, но казаха, че това е председателят на Върховния съд. Във вторник Всеволод Князев беше освободен от поста върховен съдия, след като преобладаващо мнозинство от съдиите в съда гласуваха да го лишат от поста,.

Властите обвиниха магистрата в приемане на подкупи на стойност 2,7 милиона долара.

"Това е черен ден в историята на съда“, заявяват съдиите в съвместно изявление. "Трябва да бъдем достойни и да устоим на този удар“.

Съдиите добавиха, че ще сътрудничат напълно на разследванията и че съдът трябва "да действа на принципа на самоочистването, като вземе всички необходими мерки“.

Г-н Князев остава съдия във Върховния съд; отделен орган, Висшият съвет на правосъдието, има властта да го отстрани, според Укринформ, държавна информационна агенция.

Националното антикорупционно бюро на Украйна публикува във Фейсбук снимки, включващи купища американски долари, подредени върху маса и диван. Ръководителят на агенцията Семен Кривонос отбеляза, че е бил платен подкуп за решение в полза на финансовата група Finance and Credit, която е собственост на виден бизнесмен, според Reuters.

Специализираната антикорупционна прокуратура съобщи в Telegram, че тя и бюрото са "заловили на местопрестъплението председателя на Върховния съд и адвокат при получаване на неправомерна облага“.

Tази година президентът Володимир Зеленски преквалифицира фокуса си върху борбата с корупцията, целящ да запази доверието на украинците във военновременното правителство, след като няколко служители бяха уволнени през януари на фона на голям корупционен скандал.

И докато Украйна се стреми към бързо влизане в Европейския съюз, неспособността на страната да потисне подкупите и корупцията тревожи западните й съюзници.