Западът не иска да поеме отговорността за поражението в Украйна след несбъднатите очаквания от контраофанзивата, поради което твърди, че процесът на преговори сега зависи от президента на страната Володимир Зеленски и вече не говори за решаване на конфликта на бойното поле, заяви в понеделник председателят на Държавната дума Вячеслав Володин, съобщава ТАСС.

"От Вашингтон и Брюксел прозвуча нова реторика: въпросът за преговорите за мирно уреждане на конфликта в Украйна зависи изцяло от Зеленски. Преди това обаче те настояваха за обратното. Те казаха, че този конфликт трябва да бъде решен единствено на бойното поле. Те осъзнаха, че със Зеленски няма да има победа. Ето защо те не искат да поемат отговорност за поражението", написа Володин в своя канал в Telegram.

Според председателя на Държавната дума, на първо място, Въоръжените сили на Украйна не са оправдали очакванията на Вашингтон и Брюксел по време на контранастъплението. "Зеленски обеща победа. Но резултатът разочарова западните спонсори", пише политикът.

Второ, твърди Володин, вътрешнополитическата ситуация в САЩ и ЕС принуждава техните служители да реагират. "Американците и европейците започнаха да изразяват своята позиция по събитията в Украйна. Те не са готови да плащат от собствения си джоб за военната политика. Инфлацията, повишаването на цените, проблемите с енергийните ресурси и другите трудности, с които се сблъскват, няма как да не ги тревожат преди зимата", смята Володин.