Председателят на комисията по външни работи Бундестага Михаел Рот обяви оттеглянето си от политиката заради разногласия със съпартийците си от Германската социалдемократическа партия (ГСДП) около войната в Украйна, съобщава вестник BILD.

53-годишния Рот е един от най-известните политици от управляващата в Берлин партия. От 1998 година е член на Бундестага, а от 2021 година е председател на парламентарната комисия по външни работи. Рот възнамерява да напусне политиката преди изборите през есента на 2025 година.

"Миналата година забелязах, че ставам все по-чужд на нашите срещи, че ме дразнят комисиите и атмосферата в тях. Когато вратата на стаята за събранията се затваря, имам чувството, че влизам хладилник“, коментира Рот пред списание Stern. "Не всички харесаха ранния ми ангажимент към Украйна. И когато посетих страната малко след началото на войната, някои от фракцията вече не ме поздравяваха“.

Както пише колумнистът на BILD Петер Понсген, може би последната причина за напускането на Рот бяха неотдавнашните думи на лидера на фракцията на ГСДП в Бундестага Ролф Мютцених за необходимостта от " замразяване" на войната в Украйна. Напускането на Рот може да играе в полза на привържениците на умиротворяването на Русия в редиците на ГСДП, предполага журналистът.