Председателят на канадския парламент подаде оставка, след като покани ветеран от нацисткото формирование СС "Галичина“ за речта на украинския президент Володимир Зеленски, пише Sky News.

Антъни Рота представи Ярослав Хунка, 98, като военен герой, който се е борил за украинската независимост срещу Русия.

По-късно става ясно, че Първа украинска дивизия, в която е служил, е известна също като дивизия Waffen-SS Галичина, доброволна част под нацистко командване.

Канадският премиер Джъстин Трюдо го нарече "дълбоко смущаващо“, а г-н Рота по-късно се извини, като каза, че не е знаел за нацистката връзка.

Той подаде оставка във вторник след среща с партийни лидери, които всички го призоваха да си тръгне.

"Никой в тази зала не е над никого от нас. Затова трябва да се оттегля като ваш председател", заяви г-н Рота в парламента.

"Отново изразявам дълбокото си съжаление за грешката си“, заяви председателят. "Това публично признание причини болка на отделни лица и общности, включително на еврейската общност в Канада и по света, в допълнение към оцелелите от нацистите в Полша сред други нации“.

Лидерът на правителството в Камарата, Карина Гулд, каза, че членовете са загубили доверие в г-н Рота и че той е поканил ветерана, без да каже на правителството или на украинската делегация.

Г-н Хунка, който живее в района, който г-н Рота представлява, се появи в парламента на Отава в петък, когато президентът Зеленски изнесе реч.

По време на Втората световна война, когато Украйна беше част от Съветския съюз, някои украински националисти се присъединиха към нацистките части, защото видяха германците като освободители от съветското потисничество.

Коментатори казват, че гафът на председателя е донесъл на Русия пропагандна победа, след като Кремъл нарече епизода "възмутителен“.

"Това е изключително жалко и единственият печеливш тук е режимът на Путин, който вече върти случилото се в петък, за да оправдае продължаващите си военни действия в Украйна“, заяви Даниел Беланд, професор по политика в университета Макгил в Монреал.