Настоящият председател на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ), министърът на външните работи на Северна Македония Буяр Османи призова Русия да спре войната срещу Украйна и да изтегли войските от нейната територия. Съответното Османи заяви в рамките на съвместна пресконференция с украинския външен министър Дмитро Кулеба в Киев, съобщава кореспондент на Укринформ.

"Сега съм тук като ръководител на ОССЕ и призовавам Руската федерация да спре тази война, да изтегли своите сили и войски от Украйна, а също така да покаже ангажираност към ценностите и принципите на ОССЕ и да се върне към дипломатическия път“, цитира агенцията думите му.

Сегашният ръководител на ОССЕ подчерта пълното осъждане на по-нататъшната руска агресия срещу Украйна, включително неотдавнашната ракетна атака срещу жилищна сграда в Днепър. "Бих искал да подчертая, че напълно осъждаме по-нататъшната руска агресия срещу Украйна. В Днепър видяхме безумна атака срещу цивилни през уикенда. И не може да има оправдание за това. Много е тъжно и не можем да го толерираме", подчерта Османи.

Той също така отбеляза, че "украинците показват изключителна смелост и това предизвиква възхищение и уважение навсякъде".

Османи потвърди отново, че Украйна ще остане основен приоритет на северномакедонското председателство на ОССЕ: "Ние ще подкрепим силно Украйна и няма да се отклоним от този път. Няма да приемем това, което се случва. Вместо това ще използваме всички инструменти на ОССЕ за възстановяване на мира и уважението към нашите принципи и ангажименти“.

Първият дипломат на Скопие подчерта необходимостта от постигане на устойчив мир при зачитане на териториалната цялост на Украйна в рамките на международно признатите граници. Османи също изрази надежда, че руските войски ще напуснат Украйна тази година и ОССЕ ще може да предостави на Украйна цялата възможна подкрепа за възстановяване.

Османи пристигна в Украйна в по-рано през деня. Това е първото му официално посещение като действащ председател на ОССЕ.