Европейският съюз трябва да преразгледа дългосрочния си бюджет на фона на дълговете, които поставят под въпрос изпълнението на европейските програми. Това предупреди председателят на Европейския парламент Роберта Мецола на срещата на върха на ЕС в Брюксел, предава ТАСС.

"Решенията струват пари. По време на пандемията създадохме дълг, който ще трябва да бъде изплатен от нашите собствени ресурси - което, както знаем, не е достатъчно. Обслужването на по-голям дълг, създаването на по-висок дефицит изисква икономиката ни да расте. Растежът е единственият изход. Трябва да преразгледаме дългосрочния бюджет на ЕС, за да се адаптираме към кризата и да осигурим финансиране за нови приоритетни области“, цитира агенцията думите на малтийския политик.

Мецола обясни, че освен енергийната криза, ЕС е изправен пред въпроса за размера на помощта за Украйна, която според нея трябва да бъде увеличена. "Опитваме се да намерим пари, за да предоставим хуманитарна помощ на Украйна, да разрешим световната продоволствена криза, да се справим с природните бедствия, да финансираме нашите политически амбиции в областта на енергетиката, отбраната и стратегическата автономия. И в това не се влизат стотиците милиарди, необходими за възстановяване на Украйна“.

Председателят на ЕП отбеляза, че Брюксел е принуден да изразходва бюджета на ЕС не за "приоритетни задачи, а за изплащане на дълга на Фонда за възстановяване и устойчивост NextGenerationEU“.

"Нарастващите лихвени проценти ни задължават да изплатим много повече пари от планираното. Това са допълнителни 450 милиона евро през 2023 г. Става все по-трудно за обяснение. Погасяването на дълга не е доброволно - ние трябва да го платим. Всички възможностите на бюджета за борба с кризата ще изчезнат и ще започнат да изяждат програмите на ЕС“, обясни Мецола.