Председателят на Бундестага Бербел Бас призова за удължаване на мандата на законодателната власт от сегашните четири на пет години, както и за намаляване на възрастта за гласуване на федерални избори, предава DPA.

"Петгодишен законодателен период също би бил добър за германския парламент", увери Бас пред агенцията. В същото време тя припомни, че за парламентите на всички федерални провинции на Германия, с изключение на Бремен, законодателният период е пет години.

В същото време председателят на Бундестага се изказа в полза на намаляване на възрастта за гласуване във федералните избори от 18 на 16 години - както вече беше направено на много местни избори и ще бъде и на бъдещите европейски избори. "Лично аз подкрепям въвеждането на възрастова граница от 16 години на федерално ниво“, отбеляза тя.

В същото време Бас се изказа критично по отношение на факта, че напоследък много законодателни инициативи минават ускорено през парламента. "Това не трябва да се случва постоянно“, каза тя. Бас отбеляза, че винаги е имало кризи, на които парламентът е трябвало да реагира бързо, като финансовата, бежанската или пандемията от коронавирус. "Твърде много ускорени процедури обаче не са подходящи нито за парламента, нито за членовете на парламента, нито за окончателни решения“, заключи председателят на Бундестага. Според нея депутатите се нуждаят от достатъчно време, за да се запознаят с проблемите, да ги разгледат и да проучат алтернативни варианти.