В интервю за вестник Die Welt am Sonntag председателят на комисията по външна политика на Бундестага Михаел Рот (ГДСП) предложи ЕС да започне създаването на нов европейски модел танк на базата на германския Leopard и френския Leclerc, който след това да бъде доставен в Украйна.

"Аз се застъпвам за "повече Европа“ в отбранителната политика от дълго време. Що се отнася до бойните системи, европейската отбранителна система е по-скоро като мозайка... Нямаме нужда от 11 различни танка в Европа, но един би бил достатъчен, което ще спести много пари. Впоследствие този продукт може лесно да бъде доставен в Украйна“, обясни Рот.

Според политика засега сътрудничеството по създаването на общи бойни системи в Европа "тече с бавни темпове“. "Германия и Франция отдавна планират съвместен модел танк, който ще бъде наследник на Leopard и Leclerc. Това е първата стъпка в правилната посока", увери германският социалдемократ.

Отговаряйки на въпрос относно възможността за доставка на бойна авиация на Киев, Рот посочи, че НАТО проявява сдържаност по въпроса. Той припомни, че президентът на САЩ Джо Байдън ясно е отхвърлил този вариант, докато полската страна е заявила, че решението може да бъде взето само в координация със съюзниците. "По принцип съветвам отново да заложим на повече на "отборната игра“. Това, че в Алианса открито спорихме месеци наред за доставката на танкове [Киев], не помогна“, призна Рот, като допълни, че от ситуацията е спечелила единствено Русия.