Основателят на прословутата руска група наемници "Вагнер", който излежа девет години затвор за кражби, намеси се в изборите в САЩ и е обвинен във военни престъпления в Украйна, не е човек, който обикновено се свързва с детската литература, пише The Moscow Times.

"Фокус“ представя превод на материала без редакторска намеса и съкращения, и с уточнението, че той отразява единствено гледната точка на автора му.

И все пак преди почти 20 години Евгений Пригожин, известен като "главният готвач на Путин“, тъй като стана известен с предоставянето на кетъринг услуги на руския президент, е написал игрива детска история.

Със заглавието "Индрагузик“, измислено име, книгата разказва историята на малко момче и неговата сестра, които живеят със семейството си в огромен театрален полилей.

Официално авторите на "Индрагузик" са двете деца на Пригожин, Полина и Павел. Въпреки това в предговора на книгата, от която са отпечатани само 2000 копия, се посочва, че историята е съвместна работа между Пригожин, неговия син и дъщеря му.

Moscow Times са се сдобили с оцеляло копие на "Индрагузик“, което хвърля необичайна светлина върху човек, известен днес най-вече с кървавите си тактики в Украйна, вражди с висши руски генерали и, както някои спекулират, с политически амбиции. 

Самата история се развива в земя на "малки хора“, които живеят сред обикновени хора и следва Индрагузик, докато пада от театрален полилей и се опитва да намери пътя си към дома.

Според предговора на книгата, Полина и Павел предлагат имената на главните герои и убеждават баща си "да измисли история за малко момче на име Индрагузик и неговата сестра Индрагуза“.

Групата "Вагнер" на Пригожин наскоро заяви, че е превзела украинския град Бахмут след месеци на кървави боеве, коствали живота на десетки хиляди. 

В интервю в началото на този месец 62-годишният Пригожин остро критикува руския министър на отбраната Сергей Шойгу и други висши служители, предупреждавайки за революция подобна на тази от 1917 г., ако руският елит не използва цялата си тежест във войната в Украйна. 

Когато "Индрагузик“ е публикувана от малко известния издател Агат през 2004 г., Пригожин, който прекара девет години в затвора по обвинения в кражба през 80-те години, управлява успешен ресторантьорски бизнес в Санкт Петербург. 

Неговите клиенти, включително Путин са бъдещи големи политически играчи. 

На предната  корица книгата съдържа снимка на усмихнатият Пригожин с децата си и майка им Любов Пригожина. 

По време на приключенията на Индрагузик, докато той се опитва да намери пътя си обратно към полилея, среща редица герои, включително друг "малък човек“ на име Гагарик, който е описан като "възрастен мъж с птица и дреха, направена от груб плат ." 

Гагарик готви супа за момчето, възможна препратка към ресторантьорския бизнес на Пригожин.

В крайна сметка Индрагузик се озовава в "Големия град“, където се сприятелява с човешко момче, уместно наречено Голям Индрагузик, което решава да помогне на съименника си и намира балон, с който може да отлети обратно до полилея. 

В цялата книга от 90 страници има подробни и увлекателни илюстрации, които се приписват на Пригожин, въпреки че няма други публични доказателства за артистичните умения на основателя на "Вагнер". 

По-късно в историята се открива, че семейният полилей е магически и е способен да увеличава малките хора до размера на обикновените хора. 

В търсене на това откъде идват, Индрагузик и приятелите му предприемат пътуване до родната си земя Индрогузия, където срещат нейния крал.

В опит да помогнат на краля, Индрагузик и приятелите му използват полилея, за да го направят по-голям, но грешно изчисляват и той се превръща в гигант. 

"Как мога да управлявам народа си, ако е толкова малък? Мога да ги унищожа по погрешка. Моля те, направи ме същият крал, какъвто бях. Само малък крал може да управлява индрагузиките“, заявява кралят, докато моли да бъде върнат към първоначалния си размер.

В края на книгата кратко стихотворение описва историята на многобройните приключения на Индрагузик като "забавна и странна“.

Смята се, че "Индрагузик" никога не е пусната за продажба, а вместо това е подарена на приятели и бизнес партньори на Пригожин.

Децата на Пригожин, с които той е написал "Индрагузик“, очевидно са тръгнали по стъпките на баща си. Пригожин заяви, че синът му Павел, на 27 години, се е сражавал за "Вагнер" както в Сирия, така и в Източна Украйна. 

Съобщава се, че дъщеря му Полина, на 30 години, е собственик на луксозен хотел в Санкт Петербург.

На въпроса за пропастта между детския автор Пригожин и военачалника Пригожин, психологът Карина Милитонян, живееща в Москва, е заявила пред The ​​Moscow Times, че един човек е способен да "комбинира всякакви характери“. 

Някои наблюдатели смятат, че откровената критика на Пригожин към висши служители означава, че той има политически амбиции и може да се преоткрие отново като цивилен лидер. 

Руският политически експерт Константин Калъчев, който е запознат с "Индрагузик“, е заявил, че това е "хубава“ история. 

Той описа Пригожин като човек, който е еволюирал с духа на времето в Русия, преминавайки от затворник в детски автор, приятел на президента и лидер на наемници. 

"Той е като огледало на времето“, е заявил Калъчев. 

"Той е разнообразна личност, стремяща се към себереализация в рамките на възможното. Докато да си добър беше на мода, той беше добър. Но тогава дойде време за злото и той стана зъл."