"Трябва да уважаваме политиката за предоставяне на убежище и да приемаме хора, които наистина бягат от война, но не можем да бъдем третирани като лагер за мигранти". Това е заявил пред сръбския Политика Давид Куадридепутат от Италианската партия "Северна лига"

"За европейските избори догодина трябва да има консервативно мнозинство в парламента, защото се нуждаем от по-добра Европейска комисия", пише сръбското издание. 

Резултатите от наскоро проведените избори в Нидерландия допълнително насърчават консервативно настроените в ЕС. Независимо дали Герт Вилдерс ще успее да състави правителство или съперниците му ще го заобиколят с някакъв неочакван съюз като неотдавнашната следизборна комбинация в Испания, при която социалистът Санчес успя да се задържи на премиерския пост, успехът на Вилдерс ще бъде вятър в крилете на всички консерватори в страните от ЕС, преди следващите избори за Европейски парламент.

Точно както предишните изборни успехи на десните партии в Италия, Швеция, Финландия, Испания и Словакия бяха знак за нидерландските консерватори.

"Бих искал да видя по-малко политически решения в новия проект на ЕС и повече внимание към социалните и икономическите въпроси. Освен това мисля, че би било добре Сърбия и други страни, които уважават националната си идентичност, да се присъединят към ЕС“, е коментирал италианският политик Давид Куадри, който в началото на месеца участва в конференция на консерваторите в Белград, организирана от Сръбската народна партия.

 На срещата са присъствали представители на консервативни партии от всички части на света, включително американските републиканци, френски консерватори, испанската Vox, Алтернатива за Германия (AfD) и унгарската "Фидес".

На срещата Куадри е говорил за значението на подобни срещи за обединяването на консервативни политици от различни страни. Той е обяснил, че "е важно да обединим дясното и да го укрепим в градивна общност от консервативни активисти в Европа и света, тъй като левицата е активна във връзка".

"Възходът на дясното на европейска земя се тълкува като отговор на гражданите на провала на ляво-либералните правителства в ситуации на икономическа, пандемична, мигрантска и различни други кризи през последните години. Напоследък вечният проблем с наплива на мигранти от Африка и Близкия изток често се споменава като решаващ за решението на избирателите кого да заградят в бюлетината. В Италия това беше, ако не решаващо, то със сигурност сред двете или трите решаващи причини за формирането на дясното правителство на Джорджа Мелони. Междувременно натискът върху сицилианския остров Лампедуза продължава. Повече от 127 000 души са достигнали Италия по море през 2023 г., което е почти двойно повече в сравнение със същия период на миналата година", е допълнил италианският политик.

"Трябва да укрепим средиземноморската граница и сигурността на границите в Европа. Имаме нужда от ясен подход към проблема с миграцията на европейско ниво. Трябва да уважаваме политиката за убежище и да приемаме хора, които наистина бягат от войната, но не можем да бъдем затрупани от масова миграция, нито да бъдем третирани като лагер за убежище от ЕС", посочва Куадри.