Още от самото начало на предизборната кампания в Хърватия е ясно, че победител на предстоящите избори ще бъде партията на Андрей Пленкович. Това коментира в предаването "България, Европа и светът на фокус" на Радио "Фокус" журналистът Диана Гласнова, която живее в Хърватия и е главен редактор на излизащото в Загреб на български и харватски език списание "Родна реч" по повод предстоящите избори на 17 април в Хърватия. 

"Пленкович е 8 години премиер, през това време имаше доста изпитания. Едното беше COVID пандемията, две силни земетресения в Хърватия, едното в Загреб в края на 2020 г. и в областта Флавония. Хората се усещат някак си по-сигурно с тази партия, с това правителство. Да не говорим за по-възрастните хора, само като чуят Хърватска демократическа общност имат носталгия към времето, в което са победили във войната, въпреки всички прогнози на западни дипломати, политически съветници. Някои от тях си гласуват именно от носталгия, други, защото се чувстват по-добре. А един млад човек ми каза между другото преди няколко дни, обикновено тук не се пита за кого ще гласуваш. Но понеже е син на моя близка приятелка и аз го попитах: “Ще ходиш ли да гласуваш? Той ми отговори: “Ами ще отида." “И за кого?", попитах аз. "Ами как за кого, за Пленкович, защото като си отворих портфейла, видях, че имам повече пари, отколкото съм имал преди това". Това е малко американската система, нали ще гласуваме за този, който ни е донесъл повече пари в портмонето, но ето, че го има и в Хърватия", разказа Гласнова.

Относно тежкото противопоставяне между отдавнашните противници – премиерът Андрей Пленкович и президентът Зоран Миланович журналистът отбеляза: "Личните им взаимоотношения не трябва в никакъв случай да бъдат център на политическия им живот, но за съжаление, преди всичко заради президента, тези отношения станаха такъв център".

Диана Гласнова отбеляза, че активността на гражданите не се очаква да бъде много висока, предвид лошото време в страната и най-вече нестандартното решение за ден, в който ще се проведат предстоящите парламентарни избори: "Изборите президентът ги определи да бъдат проведени в един доста необичаен ден, а това е чиста сряда. Обикновено изборите навсякъде по света са в неделния ден, когато хората имат възможност да гласуват. Това беше направено с цел да се постигне по-висока избирателна активност, но аз мисля, че просто това няма да се постигне по този начин. Защото доста хора се радват от това, че ще имат един почивен ден повече през тази седмица и сега не знам колко от тях ще тичат да гласуват. Второ - небето се обърна срещу цялата тази работа. От днес сутринта в Хърватия времето е страшно лошо, паднаха температурите, ако можете да си представите вчера бяха 26 градуса, в момента е 8 градуса", обясни журналистът. 

Тя сподели обаче, че хърватите се интересуват от ситуацията Югоизточна Европа и много от тях казват: “Боже, пази ни от българския сценарий". По думите й хърватите не искат да влизат в спиралата на непрекъснати предсрочни избори.