Основателят на ЧВК "Вагнер" Евгений Пригожин отказа да сключи договор с руското министерство на отбраната, след което е уведомен за прекратяването на участието на тази структура във войната в Украйна, за "г-н Пригожин парите са важни, ако не и основното нещо". Това е заявил пред репортери председателят на комисията по отбрана на Държавната дума Андрей Картаполов, предава ТАСС.

Той е припомнил, че няколко дни преди опита за бунт Министерството на отбраната на Русия обяви, че "всички формирования, които изпълняват бойни задачи, трябва да сключат договор" с ведомството. "И всички започнаха да изпълняват това решение, абсолютно правилно решение. Всички, освен г-н Пригожин", е отбелязал депутатът.

По думите му "тогава той е информиран, че в този случай "Вагнер" няма да участва в специална военна операция“. "Тоест няма да се отпускат нито финансиране, нито материални средства“, е уточнил Картаполов.

Той също така е подчертал, че за "г-н Пригожин това е важно, ако не и основното".

"Случи се следното: първото са пари, второто са глупави и прекомерни амбиции, а третото е афектът. Всичко това заедно доведе до опит за предателство и измама на неговите другари", е отбелязал Картаполов, говорейки за причините за опита за бунт.

На 10 юни Министерството на отбраната на Русия съобщи, че с цел повишаване на ефективността на използването на доброволческите формирования в състава на съвместната групировка на войските, министърът на отбраната на Русия Сергей Шойгу подписа заповед, определяща реда за организиране на служебната дейност на доброволческите организации. Документът предвижда до 1 юли доброволческите отряди да сключат договори с Министерството на отбраната. Това ще им даде необходимия правен статут, пише руската агенция, ще създаде общи подходи за организиране на поддръжката и изпълнение на техните задачи.