В Киев решиха да демонтират бронираната разузнавателно-патрулна машина, монтирана на постамент в Парка на воините-интернационалисти в Киев, и да я предадат на украинските въоръжени сили. Както пише СТРАНА.ua, това съобщи в социалните мрежи първият заместник-председател на Дарницката районна държавна администрация Николай Калашник.

Както отбелязва изданието, решението за демонтажа на БРДМ е взето на 19 януари от работната група за премахване от публичното пространство на мемориални обекти, свързани с историята на Русия и СССР. Според експерти този обект е пример за пропаганда на съветския милитаризъм, а не за почитане на паметта на украинците, загинали във войната в Афганистан.

"След преговори с представители на една от военните части на Десантно-щурмовите сили на украинските въоръжени сили беше взето решение за предаване на БРДМ-2 за използване на последната. За целта, без привличане на бюджетни средства, техниката ще бъде конфигурирана, модернизирана и оборудвана“, казва Калашник в поста си.

Служителят добави, че властите трябва да "използват всички ресурси възможно най-ефективно“ и ако тази машина може да бъде полезна на фронта, защо да не бъде изпратена там. Освен това, с масата си от седем тона, тя може да плува.

Според Калашник "след победата специалното оборудване ще може да се върне на пиедестала“, но засега на негово място ще бъдат поставени информационен знак и саксии с цветя.