Активите на Мотор Сич, Запорожтрансформатор, АвтоКрАЗ, Укрнафта и Укртатнафта са прехвърлени на Министерството на отбраната на Украйна. Това съобщи на брифинг секретарят на Съвета за национална сигурност и отбрана (СНБО) Алексей Данилов, предаде кореспондентът на Укринформ.

Той добави, че след края на военното положение тези активи могат да бъдат върнати на собствениците или може би за тях ще има съответстващо възстановяване на стойността им.

Както беше съобщено, на 24 март 2021 г. президентът Володимир Зеленски прие решението на СНБО да върне ПАО "Мотор Сич“ в държавна собственост. Впоследствие съдът арестува 100% от акциите на компанията, през последните пет години китайски инвеститори, свързани със Skyrizon Aircraft Holdings, се опитаха да установят контрол над нея.

На 23 октомври 2022 г. Службата за сигурност на Украйна задържа президента на АО "Мотор Сич" Вячеслав Богуслаев и ръководителя на отдела за външноикономическа дейност на това предприятие, заподозрени в съвместна дейност и съучастие с Русия. Задържането е станало в рамките на наказателно производство за незаконна доставка от Мотор Сич на военни стоки за руски щурмови самолети.

"Нафтогаз Украйна“ притежава 50% + 1 акция от Укрнафта, група от компании, свързани с Игор Коломойски - около 42% от акциите.

Укртатнафта притежава най-голямата рафинерия в Кременчуг. В нея Коломойски заедно с Генадий Боголюбов притежават около 60%. Останалите принадлежат на Нафтогаз.

АвтоКрАЗ е един от най-големите европейски производители на тежкотоварни автомобили, част от групата "Финанси и кредит" на Константин Жеваго.

Запорожтрансформатор е предприятие за производство на трансформаторно и реакторно оборудване, част от групата "Енергиен стандарт“ на Константин Григоришин. Заводът преустановява дейността си преди началото на войната.