Протест срещу доставките на оръжия за Украйна се проведе във вторник вечерта в непосредствена близост до централата на НАТО в Брюксел, където министрите на външните работи на страните от Алианса се събраха за обсъждане на дългосрочна програма за предоставяне на помощ на Киев, съобщава кореспондент на ТАСС. Акцията #StopKillingDonbass ["Спрете да убивате Донбас“] продължи около два часа и завърши без инциденти.

В него са участвали активисти от Белгия, Франция, Германия, Испания, Италия, както и имигранти от Русия и Украйна, живеещи в ЕС.

Протестиращите са носели плакати с надписи "НАТО, спри!“, "Да поговорим за "Северен поток“?“, "Спрете въоръжаването на Украйна“, "НАТО, спрете да играете на руска рулетка“.

Сред плакатите е имало и такъв с портрет на руския военен блогър Максим Фомин (Владлен Татарски), който бе убит в Санкт Петербург на 2 април.

"Трябва ясно да се разбере, че войната в Украйна не е война на Русия срещу Украйна. Това е война на глобализма срещу човечеството, в която на украинците е отредена ролята на пушечно месо", заяви пенсионираният френски капитан Пиер Пла, обръщайки се към събралото се множество.