Облечени в черно нападатели са пребили крайнодесен кандидат по време на предизборната кампания преди предсрочните парламентарни избори във Франция, съобщи полицията, отразявайки насилието срещу политици в Германия и другаде в Европа, докато политическата атмосфера се влошава, пише Reuters.

Ерве Брой, кандидат от партията на Марин льо Пен Национално обединение, беше нападнат по време на предизборна кампания в индустриалния град Сент Етиен, близо до Лион, в Централна Франция.

Нападателите му са били облечени в черно и с маски на лицата, разкриха говорители на полицията и местните власти. Той е хоспитализиран след нападението, но скоро трябва да бъде изписан.

Нападенията срещу политически фигури - повечето от които кметове и местни съветници - непрекъснато нарастват във Франция.

2387 са физическите и вербалните атаки през първите девет месеца на 2023 г. спрямо 2265 за цялата 2022 г., когато инцидентите са се увеличили с една трета спрямо 2021 г., показват последните данни на местното МВР.

Льо Пен обвини "крайнолевите екстремисти" за атаката срещу Брой.

"Не може да се позволи една предизборна кампания в една демокрация да има такива актове на изключително насилие, извършвани от крайна левица, която е готова на всичко, за да посее хаос“, казва Льо Пен в социалната медийна платформа X.

Президентът Еманюел Макрон призова за предсрочни избори, след като партията му беше победена от Национално обединение на Европейските избори.

Партията на Льо Пен води в социологическите проучвания преди гласуването в два тура на 30 юни и 7 юли.