Неизвестни лица пребиха Янис Варуфакис, бивш министър на финансите и лидер на лявата парламентарна партия МеРа25, в Атина в петък вечерта, съобщава телевизионният канал ERT 1.

Според информацията на държавната телевизия, нападението е станало в централния район на Екзархия. Варуфакис, който не използва охрана, е вечерял в ресторант с членове на изпълнителния комитет на своята партия. Над 10 души са се приближили до тях и са извикали политика на разговор. На прага на ресторанта е получил удар, който чупи носа му, а след това нападателите са продължили да го ритат по ръцете и кракат.

Според телевизионния канал, съдейки по виковете, на бившия министър е напомнено, че някога е гласувал за дълговите споразумения на Гърция с международните кредитори. Той оглави Министерството на финансите в правителството на Алексис Ципрас през 2015 г. и в преговорите с кредиторите настоя за отписване на част от външния дълг и отказ от мерките за икономии. След оставката си същата година Варуфакис беше обвинен, че е протакал преговорите, довели до референдум в Гърция. На референдума повече от 61% от гърците гласуваха против проектоспоразумението с кредиторите, но тези резултати бяха пренебрегнати. В резултат на това в страната бяха наложени още по-тежки условия.

Варуфакис беше откаран в болница Евангелизмос в петък. МеРа25 определи инцидента като "нагла фашистка атака от бандити провокатори“.

"Осъждаме недвусмислено и безусловно нападението срещу лидера на МеРа25 Янис Варуфакис. В нашата демокрация няма място за бандитизъм и всякаква форма на насилие е неприемлива. Гръцката полиция ще направи всичко необходимо, за да изправи извършителите пред правосъдието", заяви правителственият говорител Янис Иконому.