Главният прокурор на САЩ Мерик Гарланд отхвърли обвиненията за политизиране на разследването на предполагаемата злоупотреба със секретни документи от бившия президент на САЩ Доналд Тръмп. Ръководителят на Министерството на правосъдието на САЩ заяви, че разследването по този случай, което приключи онзи ден с повдигането на наказателни обвинения срещу Тръмп от специалния прокурор Джак Смит, е било независимо и безпристрастно, предава телевизионният канал CNBC.

"Както знаете, не мога да говоря за подробности относно това или друго наказателно дело. Както казах при назначаването на г-н Смит, направих го, защото това подчертава ангажимента на Министерството на правосъдието както за независимост, така и за отчетност. Г-н Смит е кадрови прокурор с дългогодишна кариера, който е събрал група от опитни и талантливи прокурори и [правоприлагащи] служители, които споделят неговия ангажимент към безпристрастността и върховенството на закона“, заяви Гарланд пред репортери в сряда. Той, по-специално, беше помолен да изясни кога точно е разбрал за намерението на Смит да повдигне обвинения срещу Тръмп, защо не е предотвратил подобно развитие на събитията.

"Отговорите на всички въпроси по този случай трябва да се търсят в документите, които те [специалният прокурор Смит и неговите подчинени] подават в съда“, убеден е министърът.

"Моята роля е напълно [в настоящата ситуация] в съответствие с правилата, които разграничават отговорността на главния прокурор във връзка с назначаването на специален прокурор. И аз следвах тези правила“, добави Гарланд. Той категорично отказа да дава повече коментари по темата.