Правителството на Украйна планира въвеждането на промени в правилата за военната служба, които ще бъдат обявени в рамките на текущата седмица, съобщава британският вестник The Guardian.

Промените ще включват използването на търговски компании за набиране на персонал за провеждане на по-целенасочена мобилизация, поясняват от редакцията, като се позовават на "високопоставен служител“ на Киев. Наборниците ще могат да избират области на служба, които отговарят на техните умения.

Секретарят на Съветът за национална сигурност Олексей Данилов подчерта, че армията ще работи с двете най-големи компании за набиране на персонал в Украйна, за да идентифицира хора със специфични умения и да обезкуражи опитите на квалифицирани украинци, които могат да помогнат на армията, да се опитват да избегнат набора.

"Мобилизацията ще стане по-гъвкава, ще се обявяват специалностите, които са необходими, и ще се назначават хора на конкретна длъжност. Например, трябват заварчици или механици и т.н.“

Миналия петък Данилов обяви, че наборниците, чийто срок на служба вече е изтекъл, ще бъдат демобилизирани в близко бъдеще.

Президентът на Украйна Владимир Зеленски възложи на министъра на отбраната Рустем Умеров, на главнокомандващия Въоръжените сили на Украйна (ВСУ) Валери Залужни и министерствата да разработят цялостен план за мобилизиране на военните до следващата седмица.