Правителството на Украйна ще привлече 500 милиона долара финансова помощ от Международната банка за реконструкция и развитие (МБВР), като тези средства ще бъдат отпуснати като част от проект за подкрепа на публичните разходи. Това обяви премиерът на Украйна Денис Шмигал на заседание на кабинета, предава Укринформ.

"Благодарение на правителствените решения, взети днес, Украйна ще привлече още 500 милиона долара от Международната банка за възстановяване и развитие. Това е част от голям проект за подкрепа на публичните разходи за осигуряване на устойчива публична администрация. Ще използваме средствата за подпомагане на бедните, вътрешно разселените лица, за заплати на учители и лекари“, се казва в изявление, публикувано на сайта на правителството на Украйна.

На 4 октомври Украйна и Световната банка подписаха споразумение за предоставяне на Киев на заем от 529,9 милиона долара за 19 години с петгодишен гратисен период като част от съвместен проект с МБВР и Международната асоциация за развитие. Според Министерството на финансите на Украйна тези средства са били предназначени за заплащане на заплати на служители в публичния сектор, осигуряване на пенсионни плащания и определени държавни програми за социално подпомагане, подпомагане на семейства с ниски доходи, деца с увреждания, заплащане на медицински услуги по програмата за медицински гаранции и т.н.