Тунизийското правителство отказа да допусне в страната мисия на петима членове на комисията по външна политика на Европейския парламент, съобщава изданието Politico, като се позовава на писмо на властите на северноафриканската страна до ЕП.

"На тази делегация няма да бъде позволено да влезе в страната“, се отбелязва в документа, без да се уточняват причините за взетото решение.

Позовавайки се на запазили анонимност представители на ЕП, от редакцията отбелязват, че причината за отказа за влизане може да е пресконференция, проведена от евродепутати през юли. По време на това събитие представители от левите и либералните фракции критикуваха тунизийските власти за неспазване на правата на човека.

По-рано Европейската комисия и Тунис подписаха меморандум за разбирателство в областта на стратегическото и всеобхватно партньорство между ЕС и северноафриканската държава. Той включва мерки за укрепване на търговско-икономическите отношения, управление на миграционните процеси и установяване на взаимодействие в областта на устойчивата и конкурентна енергия. Според информация на международни организации маршрутът от бреговете на Тунис към ЕС е един от най-често използваните за движение на нелегални мигранти в Средиземно море.

Според изданието отказът на допускане на членове на мисията на ЕП може да се превърне в проблем за председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, която рекламира споразумението с Тунис като модел за взаимодействие със съседните държави. Politico съобщава, че в резултат на действията на тунизийските власти подписването на меморандума ще бъде критикувано от редица фракции на ЕП, както и от германското правителство.