Правителството на Молдова одобри суспендирането на Договора за обикновените въоръжени сили в Европа (ДОВСЕ). Държавният секретар на Министерството на отбраната Валерий Мижа заяви, че в бъдеще страната може да се върне към изпълнението на договора, изпълнението на който към настоящия момент са прекратили 21 държави, съобщава вестник "Коммерсант“.

"Вземайки предвид фундаменталната промяна в обстоятелствата, настъпила в сравнение с тези, които са съществували към момента на сключването на ДОВСЕ, подписан в Париж на 19 ноември 1990 година, Молдова прекратява действието на ДОВСЕ към прилагането му по-късно“, заяви Миха.

Решението на молдовското правителство ще влезе в сила 150 дни след уведомяване на страните по договора. Освен това решението на правителството трябва да бъде одобрено от парламента, а след това и от президента на Молдова.

ДОВСЕ е подписан през 1990 година. Той определя квоти за броя на танковете, бронираните машини, артилерията, ударните хеликоптери и бойните самолети. Русия спря участието си в договора през юли 2007 година.