Новият министър-председател на Молдова Дорин Речан обяви отпускането на допълнителни средства за укрепване на противовъздушната отбрана на страната, предава EA Daily.

По думите му решението е взето във връзка с необходимостта от засилване на защитата, особено на фона неотдавнашната "ракетна активност“ над въздушното пространство на страната.

"Стремим се да гарантираме безопасността на нашите граждани“, увери премиерът на пресконференция.

Въпреки че конкретната сума на бюджета не се уточнява, Речан подчерта, че правителството ще продължи да предприема необходимите стъпки за укрепване на отбранителната способност на Молдова.

От началото на войната в Украйна, в Молдова бяха регистрирани няколко случая на падане на крилати ракети по нейна територия. Страната не разполага със съвременни радари и системи за противовъздушна отбрана, способни да откриват и свалят предварително въздушни цели. На Световния икономически форум в Давос, който се проведе в началото на януари, президентът Мая Санду поиска от западните партньори модерни системи за противовъздушна отбрана, подобни на тези, които съюзниците сега доставят на Украйна.