Федералното правителство в Берлин издаде лиценз за износ на танкове Leopard 1 за Украйна. Това обяви правителственият говорител Щефен Хебещрейт, без да представя допълнителни подробности, предава информационната агенция DPA.

Досега федералното правителство обяви само доставката на Leopard 2 в Украйна от запасите на Бундесвера и одобри изпращането на такива машини от други страни.

Баварският ежедневник Die Süddeutsche Zeitung по-рано съобщи, че Rheinmetall и Flensburger Fahrzeugbau Gesellschaft искат да ремонтират десетки танкове Leopard 1 и да ги доставят на Украйна. Според редакцията обаче има проблеми с набавянето на боеприпаси за тях.

Leopard 1 е първият танк, разработен в Германия след Втората световна война и е произвеждан през 80-те години на миналия век. Следователно той е значително по-стар от Leopard 2. Въпреки това Украйна настоя за доставката на Leopard 1.

В края на януари Rheinmetall обяви, че до 88 танка Leopard 1 са налични за евентуално предаване на Киев. Към момента остава ясно колко от тях действително ще бъдат предоставени на Украйна.