Пратеникът на Москва в ООН Василий Небензя отрече Русия умишлено да е извеждала деца от Украйна или е позволила те да бъдат осиновени в Русия,заяви той в интервю за ТАСС, което бе цитирано от Reuters. отхвърляйки обвиненията, повдигнати срещу президента Владимир Путин от Международния наказателен съд.

Преди две седмици МНС (Международният наказателен съд) обвини Путин и комисаря Мария Лвова-Белова във военно престъпление за незаконно депортиране на хора, по-специално на деца, и тяхното прехвърляне от райони на Украйна, окупирани от руските сили.

Украйна казва, че разследва депортирането на над 19 000 деца, много от тях взети от родители на "филтрационни пунктове“, докато се опитват да напуснат новозавладяна територия, изведени от институции за грижи или отнети от хора, които са се грижили за тях, след като родителите им са били убити във войната.

Русия отхвърли обвиненията, настоявайки, че е правила само необходимото, за да защити децата в риск в териториите, които е поела под контрол, повечето от които едностранно е обявила за част от Русия. В него се заявява, че милиони хора са избрали да се преместят в Русия.

"Говорим за евакуация от военна зона при пълно спазване на задълженията по международното хуманитарно право, както и на Конвенцията за правата на детето“, заяви посланик Василий Небензя.

"По този начин бяха евакуирани милиони хора, включително деца, които в преобладаващата част от случаите пристигат на руска територия със своите родители, настойници и попечители.

Небензия допълни, че само малък брой деца са били открити в домове за сираци или без родителска грижа и че "основно внимание е обърнато на настаняването на непълнолетни в семейства на кръвни роднини, живеещи в Русия".

Той заяви, че западните внушения, че такива деца са били осиновени, са "умишлено подвеждащи".

"Реално става дума за временно запрещение (поставяне под чужда грижа)“, подчерта той. "Основната цел е децата да бъдат в семейства, а не в сиропиталища. Тази форма е избрана специално, като се има предвид евентуалното събиране на непълнолетни деца с техните кръвни роднини, ако има такива."

Небензя заяви, че Русия не пречи на децата да контактуват или да общуват с роднини и приятели, където и да живеят, и че родителите могат да кандидатстват в офиса на Лвова-Белова за помощ при събирането.

Той допълни, че досега по този начин са се събрали с близките си 15 деца от осем семейства.