Заедно с облака прах от Сахара в България и други страни може да са пристигнали радиоактивни елементи, пестициди или бактерии. Това съобщи в коментар за "Страна.ua“ екологът Владимир Борейко.

Работата е в това, че през 60-те години Франция проведе ядрени опити в пустинята Сахара. И оттогава според еколозите там е останал много радиоактивен пясък.

Според Борейко към момента няма конкретни доказателства за наличието на радиоактивни елементи в праха, донесен от ветровете от Сахара.

"По време на военното положение екоинспекцията не работи. Анализът може да се извърши от Централната геофизична обсерватория на Борис Срезневски, но те не го правят всеки ден, а веднъж месечно или по-дълго. Но, доколкото знам, в нашите лаборатории не се правят изследвания за бактерии и пестициди. Следователно, ако в праха е имало пестициди, ще можем да разберем за това едва след 50 години“, казва експертът.

В същото време, според Борейко, е почти невъзможно да се борим с подобни природни явления.

"Дори да има пестициди, агропроизводителите няма да спрат да работят. И ако една буря донесе радиоактивен прах, той ще се утаи някъде, никой няма да знае за това, но в същото време рискът от развитие на заболявания - например онкологични - ще се увеличи. Всичко обаче зависи от дозата радиация“, казва Владимир Борейко.

Подобна ситуация вече се случи през 2021 г. Тогава европейският континент също беше обхванат от сахарските прашни бури.

"Неотдавнашните прашни бури в Сахара не само оцветиха небето на Европа в необичаен жълто-оранжев цвят, но и повишиха нивото на радиоактивност. Увеличението на радиацията е регистрирано от неправителствената организация Акро (Асоциация за контрол на радиоактивността). Неговите специалисти са анализирали проби от пясък, паднал върху планинската верига Юра близо до границата между Франция и Швейцария.

Според експерти, ветровете от юг, заедно с праха, са донесли на европейския континент цезий-137, продукт на радиоактивно разпадане, характерен за ядрените експлозии. Акро са убедени, че това са последствията от тестовете, които Франция проведе в алжирската пустиня. Сега "като бумеранг“ радиоактивното замърсяване се връща в Европа“, се казва в статия на Euronews през 2021 г.

Междувременно, според BFMTV, прахът от Сахара може отново да дойде в България и към Украйна на 7 април.