От сутринта руските Telegram канали разпространяват слухове, че главнокомандващият Въоръжените сили на Украйна (ВСУ) Валери Залужни е бил ликвидиран от руски удар и именно с това е свързана отмяната на участието му чрез видео връзка на заседанието на Военния комитет на НАТО в сряда.

Самият Залужни не се е появявал публично повече от месец, но "това означава малко в сегашните реалности“, както отбелязват скептиците, че това е истина.

Слуховете коментира и заместник-министърът на отбраната на Украйна Анна Маляр, според която "информацията не отговаря на действителността“.

По думите й, руснаците разпространяват това за повдигане на бойния дух на своята армия и деморализация на украинската.

Твърди се, че е възможно той да е бил убит или ранен на 7 или 8 май, когато един от засегнатите обекти от руски удари беше щабът, където се е "намирал един от командирите на Въоръжените сили на Украйна“.

Щабът се намира недалеч от прословутия кратер в Павлоград. "Верни на принципа "мълнията не удря два пъти едно и също място", украинските военачалници се установяват в околностите на Павлоград, където обаче са ударени отново от руските ВКС“.

Смята се, че отказът на Залужни да участва в срещата на върха на НАТО може да е свързан с последствията от щетите от пожара.

Още нещо, което подсилва гореспоменатите слухове, е назначаването на нов заместник news pic 2
©
на Залужни, което може (или не) да свидетелства за кадрови промени във ВСУ поради не съвсем очевидни факти.

Според твърденията, последната отразена публична поява на Валери Залужни е била на 30 април, когато той се среща с Върховния главнокомандващ на Обединените въоръжени сили на НАТО в Европа – Командващият ВС на САЩ в Европа Кристофър Каволи, но фонът на снимката е внимателно ретуширан. Самата новина и снимката са били "консервирани“, настояват някои.

Ако това е така, последният достоверен случай на негова публична изява е на 13 април с началника на Генералния щаб на Франция Тиери Бурхар.

Сега всички очакват разплитането на историята с евентуално публично появяване на Залужни.