Нова снимка потвърждава използването на стар съветски МиГ-29 като платформа за изстрелване на ракети-примамки ADM-160 MALD, за вероятното използване на които отдавна се съобщава от медиите,съобщава The War Zone.

На представената снимка можете да видите едноместен МиГ-29, летящ на малка височина. Ракетите ADM-160 MALD са монтирани на два пилона, разположени под крилата на изтребителя.

Самолетът не носи никакви други ракети или бомби, въпреки че външен резервоар за гориво е прикрепен между въздухозаборниците. Датата и мястото на снимката са неизвестни.

"Ние също така разгледахме подробно как MALD допринася за украинските военни усилия. Задвижвани от малък турбореактивен двигател, тези снаряди летят по предварително програмирани маршрути, включително кръжащи над целеви зони. По този начин те могат да отвлекат вниманието и да объркат руската противовъздушна отбрана, давайки повече шансове на украинските ракети да поразят целите си“, пише изданието.

ADM-160 MALD (Miniature Air Launched Decoy) е ракета-примамка, оборудвана със система за радиоелектронна борба (РЕБ). Разработен е в Съединените американски щати. Това всъщност е малка авиационна крилата ракета, носена от много западни самолети. Отличава се от бойните ракети с използването на специален полезен товар под формата на средства за заглушаване.

MALD може да симулира различни въздушни цели. Използването на примамка в комбинация с бойни ракети като Storm Shadow може значително да повиши ефективността на преодоляването на руската противовъздушна отбрана чрез претоварване на последната.

По-рано стана известно, че Франция е прехвърлила на Киев нови управляеми бомби AASM и украинските въоръжени сили вече са започнали активно да ги използват на фронта.

В един от видеоклиповете можете да видите как такива боеприпаси се изстрелват от украински изтребител Су-27. Съобщава се също, че украинските МиГ-29 и Су-24 са адаптирани към AASM.