Страните членки са разделени относно годишната среща на външните министри на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ) в четвъртък, като балтийските страни и Украйна отказват да участват заради присъствието на руския министър Сергей Лавров, пише Reuters.

57-членната ОССЕ е наследник на организация от епохата на Студената война, в която съветските и западните сили влизат в контакт.

САЩ и техните съюзници се стремят едновременно да запазят ОССЕ жива, където да държат Русия отговорна за нейното нахлуване в Украйна. Те присъстват, като се стремят да осъждат действията на Москва - позиция, която някои от най-близките съюзници на Украйна не приемат, отбелязва агенцията.

"Как може да се говори с агресор, който извършва геноцид, пълна агресия срещу друга държава членка, Украйна?“ – заяви естонският външен министър Маргус Цахкна пред репортери в сряда в Брюксел, където присъства на среща на НАТО.

Ръководителят на външната политика на Европейския съюз Жозеп Борел заяви, че разбира безпокойството от присъствието на Лавров на срещата в Скопие, Северна Македония. Но той каза, че това е шанс за Лавров да чуе широко осъждане на войната на Русия в Украйна.

"Вашето решение да позволите на Лавров да участва е в съответствие с нашата обща цел да поддържаме многостранността жива“, каза Борел на премиера на Северна Македония Димитър Ковачевски на съвместна пресконференция в Скопие.

"Лавров трябва да чуе отново от всички защо Русия е осъдена и изолирана", посочи Борел. "Тогава ще може да се върне в Кремъл и да докладва“.

Естония трябваше да поеме годишното ротационно председателство на ОССЕ, но Русия го блокира месеци наред. Сделката в последния момент за неутрална Малта да поеме председателството трябва да бъде официално одобрена на срещата в четвъртък и петък.

Проблемът с ОССЕ отразява по-широки дипломатически въпроси за Украйна, отбелязва Reuters. Докато само Беларус редовно застава на страната на Русия на срещите на ОССЕ, отсъстващите тази седмица се тревожат, че ангажиментът на западните сили към Украйна се колебае.

Съединените щати положиха усилия да ги успокоят, докато твърдяха, че ОССЕ, която поддържа стандартите, с които Русия се е съгласила, е правилното място за търсене на отговорност от Москва.

"Първо... нямаме планирани взаимодействия с Русия. Също така няма да приемем връщане към обичайната работа в разгара на тази агресия, която доведе до най-голямата сухопътна война на европейския континент след Втората световна война“, обясни пред репортери посланикът на САЩ в ОССЕ Майкъл Карпентър. "Беше направено много, за да се разобличат руските зверства и очаквам, че това ще бъде темата за осъждането на агресията на Русия срещу Украйна във всичките й форми“.

По-късно обаче стана ясно, че американският държавен секретар Антъни Блинкен ще присъства само на срещи с колегата си от Северна Македония и други сходно мислещи страни в сряда, след което ще напусне преди официалното начало на Министерския съвет в четвъртък.

ОССЕ не е единственият международен орган, където се срещат Западът и Русия. Лавров все още присъства на събития на Г-20 по света и Общото събрание на ООН в Ню Йорк.

По отношение на съдържанието залозите в Скопие са ниски. След като председателството е уредено, основният отворен въпрос е дали мандатът на четирима висши служители на ОССЕ, включително генералния секретар Хелга Шмид, ще бъде удължен.

Отсъстващите страни обаче се опасяват, че Лавров ще използва срещата като трибуна. "Случи се така, че страната агресор има право на вето и в известен смисъл се опитва да открадне дневния ред на ОССЕ. Мисля, че това е просто грешно“, заяви латвийският външен министър Крисиянис Каринс.