Участниците в срещата на върха на Азиатско-тихоокеанското икономическо сътрудничество (АТИС) осъждат решително войната в Украйна и призовават Москва за пълно и безусловно изтегляне на войските си от съседната държава, но част от тях са на друго мнение. Това се посочва в заключителната декларация на срещата на върха на АТИС, приета в събота в Банкок, предава Укринформ.

"Повечето държави-членки категорично осъждат войната в Украйна и подчертават, че тя причинява огромно човешко страдание и изостря съществуващите уязвимости на световната икономика – задушава растежа, подхранва инфлацията, нарушава веригите за доставки, подкопава енергийната и продоволствената сигурност и увеличава рисковете за финансовите стабилност“, се казва в изявлението.

В същото време, се отбелязва в документа, сред участниците в срещата на върха "имаше други гледни точки и различни оценки на ситуацията и подходите към санкционната политика".

"Докато признаваме, че АТИС не е форум за разглеждане на проблеми със сигурността, ние признаваме, че проблемите със сигурността могат да имат сериозни последици за световната икономика“, се казва в изявлението.

Декларацията на лидерите на АТИС също така отбелязва, че групата ще поддържа и укрепва базираната на правила многостранна търговска система, но признава, че са необходими по-интензивни усилия за справяне с глобалните предизвикателства като нарастващата инфлация, продоволствената сигурност, изменението на климата и природните бедствия.

АТИС е форум на 21 икономики в Азиатско-тихоокеанския регион, обхващащ 40,5% от световното население, 54,2% от световния БВП и 43,7% от международната търговия. Между другото във форума участват САЩ, Китай и Русия, която на настоящата среща на върха, проведена на 18-19 ноември в Тайланд, беше представена от първия вицепремиер на Русия Андрей Белоусов вместо президента Владимир Путин.