Повечето от оръжията, включени в новия пакет от помощ на САЩ за Украйна, вече са позиционирани в Германия и Полша. Благодарение на това доставката до Украйна ще бъде ускорена, съобщава американският телевизионен канал CNN.

Източник на медията разкрива, че артилерийските снаряди ще бъдат сред първите оръжейни стоки, които ще бъдат прехвърлени в Украйна.

Освен това Украйна разчита на САЩ да предоставят редица ракетни системи земя-въздух, както и допълнителни прехващачи за системата за противовъздушна отбрана Patriot, основното средство за противодействие на руските ракетни атаки срещу градове и ключова инфраструктура като електроцентрали .

И накрая, в допълнение към своите непосредствени нужди от оръжия, Украйна вероятно ще получи и ATACMS като част от първия транш от доставки.

САЩ вече предоставиха на Украйна версии на ATACMS с по-малък обсег, но украинските власти не крият желанието си да получат по-нова версия. С обхват от около 300 километра, тези ракети ще дадат на военните на Киев възможността да засилят атаките срещу руски летища, складове за гориво и оръжия, което ще има дългосрочно въздействие върху военния капацитет на Русия.

След като оръжията преминат границата, властите в Киев ще се опитат да ги доставят там, където са крайно необходими, възможно най-бързо. Но това все пак ще представлява сериозен логистичен проблем предвид огромното количество оборудване.

Законопроектът за 61 милиарда долара за помощ за Украйна, приет от Камарата на представителите на САЩ на 19 април, ще влезе в Сената на 23 април. Ако законопроектът мине през горната камара на Конгреса, президентът на САЩ Джо Байдън каза, че ще го подпише незабавно, за да "можем бързо да изпратим оръжия и оборудване в Украйна, за да посрещнем нейните непосредствени бойни нужди“.

Сега, когато новата военна помощ на САЩ вероятно ще бъде одобрена, въпросът е колко бързо жизненоважни боеприпаси, като 155-милиметрови снаряди за гаубици, може да достигнат до фронтовите линии, подчертава CNN.

Миналата седмица говорителят на Пентагона Патрик Райдър заяви, че Министерството на отбраната на САЩ е "готово да реагира бързо“, щом бъде дадена съответната заповед.

"Както знаете, имаме много стабилна логистична мрежа, която ни позволява да придвижваме материали много бързо“, подчерта Райдър.