Повечето германци няма да се съгласят да воюват, ако Германия бъде нападната. Това показват резултатите от проучване на онлайн изданието Focus-online.

На въпрос за участие във военни действия за защита на страната само 32% от анкетираните отговарят, че са готови да вземат оръжие. Повече от половината германци, 57%, са изключили тази възможност. 11% от анкетираните не можаха да решат отговора.

Най-малко хора, които искат да отидат на война, живеят в регионите на Източна Германия. Тук само 23% са се съгласили да влязат в армията (69% са отказали). Гражданите в Западна Германия са по-патриотични. 35% от анкетираните признават готовността си да се бият, а 54% са против. Общо в проучването са участвали около 5 хиляди респонденти.

Преди това европейските страни бяха загрижени за набирането на войници в армията. Специалният комисар на Бундестага за въоръжените сили Ева Хегл отбеляза в своя доклад, че възстановяването на някои форми на военна служба е един от начините за нормализиране на ситуацията.